Fotogalerije Intervjuji Blog

WEMBLEY: NOVA IN STARA NOGOMETNA KATEDRALA

Novi Wembley je pravi lepotec. Prve vtise dobi obiskovalec, že ko se z vlakom bliža prenovljeni postaji Wembley Park. Nenadoma se mu prikaže mogočno prizorišče, ki kar vabi k ogledu. Železnico od glavnega stadionskega vhoda loči široka ulica za pešce (Wembley way), po kateri se na dan tekem zgrinjajo velike množice.

 

Sam sem si pred leti ogledal tudi stari Wembley. Imel je vonj po nogometu, v njegovih stenah so dihali in odmevali zgodovinski dogodki na čelu z edinim svetovnim naslovom, ki so ga leta 1966 osvojili Angleži. Novi stadion je resnično impresivna zgradba, a na trenutke bolj spominja na kongresno središče kot na prostor, kjer se odvija scenarij velikih športnih oziroma glasbenih spektaklov. Vse v steklu, z ogromnimi hodniki, modernimi dvoranami, luksuznimi restavracijami, drugo največje prizorišče v Evropi za barcelonskim Nou Campom zadovoljuje vse potrebe modernega časa. Udobnost je pomembnejša od dogodka samega. Ni jih bilo malo tistih, ki so rušenju angleškega ponosa odločno nasprotovali. S seboj je odnesel lep del bogate preteklosti angleškega nogometa. A takšnih dilem niso imeli le v Londonu. Mnenja so se kresala tudi drugod, recimo v Riu de Janeiru, kjer so se končno odločili za prenovo Maracanaja. Čas neizprosno prehiteva dogodke. Za ponos, čustva in nostalgijo je čedalje manj prostora.
wembley_1_400_01
Novi lepotec je na zahodnem delu Londona zrasel na pepelu starega.
Na dan fotografije so ga pripravljali za tekmo rugbyja. (Slika: JV)

Ob vhodu na prizorišče se odpre nepopisen prizor. Rdeče tribune, zelenica, ki jo še posebno po velikih koncertih božajo kot najljubše dekle, in streha, ki pokrije slehernega navijača, ustvarjajo sliko, ki ostane globoko v spominu. Sedeži so udobni, vidljivost za vseh 90.000 gledalcev zavidljiva z vseh položajev, vrnitev v prostorne hodnike pa priložnost za oddih in okrepitev. Če sta bila zaščitni znak starega stadiona stolpa, novega zaznamuje 133 metrov visoki in 1750 ton težki lok, ki se mogočno dviguje nad prizoriščem. Ko je osvetljen, ga vidijo skoraj po vsem Londonu. Zgodovino si mora novi Wembley šele pridobiti, Slovenci so bili med prvimi, ki jo pomagali pisati.

Na koncu devetnajstega stoletja so v severozahodnem delu angleške prestolnice načrtovali stolp, višji od Eifflovega v Parizu. Funkcionar angleških železnic Edward Chairman se je namreč vzhičen vrnil iz Francije. Sam Gustave Eiffel je prijazno odklonil vabilo k sodelovanju. Projekt je zaradi težav in pomanjkanja denarja prišel le do prve, 61 metrov visoke faze, nato pa propadel. Tri desetletja kasneje je prizorišče ponovno oživelo. Za veliko razstavo (British Empire Exhibition) so v 300 dneh zgradili Empire Stadium (prvotno ime za Wembley).

wembley_blanco_y_negro_400
Stara nogometna katedrala, na kateri so Angleži leta 1966 osvojili
svoj edini svetovni naslovi. Pelé nikoli ni igral na njem, Maradona
samo enkrat.

Beli policijski konj Billy je pred finalom angleškega pokala leta 1923 - prvo tekmo, prirejeno na novem objektu pomagal krotiti množico, ki je zasedla zelenico. Na tekmo je prišlo 130.000 gledalcev preveč, Bolton in West Ham pa sta začela igrati s 45-minutno zamudo.

Angleški fenomen Stanley Matthews nogomet je nehal igrati pri petdesetih je leta 1953 z Blackpoolom zrežiral preobrat proti Boltonu in osvojil pokalno lovoriko, edini naslov v karieri. Še isto leto je doživel globoko razočaranje. Angleško reprezentanco so Madžari Ferenca Puskasa našeškali s 6 : 3. To je bila ena največjih blamaž Otočanov. Nogometni bogovi so Angleže ponovno pustili na cedilu 43 let pozneje, ko je nemški vratar Andreas Köpke ubranil odločilno enajstmetrovko branilcu Gerethu Southegateu in preprečil domači napredek v finale evropskega prvenstva.

wembley_3_400
Bobby Moore je bil leta 1966 kapetan svetovnih
prvakov. Pred Wembleyjem obsikovalci občudujejo
njegov spomenik. (Slika: JV)

Pelé nikoli ni igral na Wembleyju. Niti Johann Cruyff in Alfredo Di Stéfano. Diego Maradona je nastopil samo enkrat. Portugalec Eusebio pa trikrat, a bi bilo bolje, če bi ostal doma, saj je vselej odšel sklonjene glave. Gol Nizozemca Ronalda Kumana je 20. maja 1992 Barceloni prinesel evropski pokal prvakov, Sampdoriji Srečka Katanca pa globoko razočaranje. Od Slovencev je poleg Katanca na starem Wembleyju nastopil Marko Elsner, na novem pa dvakrat Robert Koren.

London so globoko zaznamovale olimpijske igre 1948, prve po drugi svetovni vojni. Na Wembleyju sta med drugim potekali otvoritvena in zaključna slovesnost.

Ko je bil Muhammad Ali še Cassius Clay, je doživel enega najtežjih trenutkov v boksarski karieri. Domači belec Henry Cooper ga je poslal na tla v četrti rundi. Rešila sta ga zvonec in rahlo podaljšani odmor.

Pasje dirke so dolga leta krojile Wembleyjeve petke. Zaradi njih so 15. julija 1966 tekmo svetovnega prvenstva med Urugvajem in Francijo prestavili na manjši stadion White Hart Lane. Organizator je predvideval, da bodo psi privabili več gledalcev kot nogometaši.

A Wembley ni bil samo šport. V prvem in edinem obisku kakšnega papeža v Veliko Britanijo je Janez Pavel II. maševal pred 80.000 verniki.

wembley_viejo_400
 Juan si je v osemdesetih ogledal stari Wembley....

Pokojni kralj popa Michael Jackson se je leta 1987 s sedmimi zaporednimi razprodanimi koncerti (504.000 gledalcev) vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov. Skupno je nastopil petnajstkrat več kot katerikoli drugi zvezdnik. Med posameznimi dogodki so najbolj odmevali dobrodelni koncert Live Aid v pomoč žrtvam lakote v Afriki (13. julija 1985 ga je prek malih ekranov po svetu spremljalo več kot milijarda in pol gledalcev) in dva koncerta v čast Nelsonu Mandeli, eden, ko je še bil v zaporu, drugi z njegovo navzočnostjo.

Londončani so bili brez Wembleyja sedem let. Z zamudo in s povečanim proračunom je ponovno zaživel leta 2007. Prvi so se podili za žogo angleški in italijanski reprezentanti do 21 let in se razšli neodločeno z 1 : 1. Nogomet bo prisoten na odločilnem obračunu lige prvakov 2010/2011 in na olimpijskih igrah 2012. Ragbi, ameriški nogomet in dirkalni avtomobili imajo svoje mesto. Tudi muzej dobiva novo podobo. Vrnila se je glasba. Pred dvema tednoma je dve zaporedni noči občinstvo navduševala irska skupina U2.

wembley_spl._pag_1_400

...leta 2010 pa novega.

Svetovni naslov leta 1966 (pokal Jules Rimet) je mejnik v angleški nogometni zgodovini. Nanj spominjajo vsaj tri točke. Vse, ki se proti glavnemu vhodu stadiona bližajo iz železniške postaje, pozdravi veliki kip kapetana Bobbyja Moora. Legendarni branilec je na Wembleyju v treh letih osvojil enako število lovorik: pokalno leta 1964, evropsko, naslov pokalnih zmagovalcev, naslednje leto, obe z West Hamom, in svetovno z reprezentanco leta 1966. Spominska plošča v drugem nadstropju z zastavami vseh sodelujočih predstavlja kraljevski pozdrav velikemu uspehu. Tudi tretji sporni angleški zadetek v finalu proti Nemcem ima svoje mesto. Še danes ni popolnoma jasno, ali se je pri izidu z 2 : 2 v podaljških strel Goeffreja Hursta s prečke odbil za golovo črto. Vse kaže, da ne, a nobena kamera ni ujela pravega zornega kota. Na sliki so natisnjene besede legendarnega reporterja BBC-ja Kennetha Wolstenholmea: "To je gol, to je gol! Nemci so kot nori planili na sodnika."

Stari Wembley je imel 400 stranišč, novi jih ima 2618, enega na 34 gledalcev. Ni več razlogov za vrste.

Juan Vasle
Ostali intervjuji:

- PELÉ: DRUGI MUNDIAL BREZ NJEGA.
- VARALLO: ZADNJI HEROJ PRVEGA MUNDIALA
- GERSON: V MEHIKI 1970 SMO BILI PRAVA EKIPA
- HAVELANGE: PRODAJAM IZDELEK IMENOVAN NOGOMET
- SOUZA FERREIRA: ZGODOVINSKI GOL INŽENIRJA
- MAZURKIEWICZ: PO TAKTIH MAZURKE
- RATTIN: MOŽ ZARADI KATEREGA SO NASTALI KARTONI
- GHIGGIA: MARACANO SMO UTIŠALI FRANK SINATRA, JANEZ PAVEL II IN JAZ
Viri | O Avtorju

vsebina Juan Vasle, Produkcija: Spletne resitve Sloway